Op-Ed by Ambassador Joseph LeBaron, U.S. Ambassador to Qatar

U.S. EMBASSY DOHA, QATAR

Less than two months ago, at the Forum for the Future in Doha, U.S. Secretary of State Hillary Clinton challenged the region’s political leaders, civil society, and the business community to move beyond slogans. She called for “a real vision for [the region’s] future that comes from each of you, from governments that must deliver on their promises, from civil society and business leaders who must build their people up, and, of course, from the people themselves.”

In Qatar, we see the fruits of success that naturally grow out of a dedication by Qatar’s leadership to build a solid future for Qatar, one based on educating the people, combating corruption, enabling the open debate of ideas, and giving citizens a voice in the affairs of the country.

The United States government commends His Highness for moving forward on implementing the elections outlined in Qatar’s Constitution. We applaud the recent announcement by His Excellency the Prime Minister on elections for the Consultative (Shura) Council. These elections will be a major step forward for Qatar, and they will help make Qatar a regional model for giving citizens an effective voice in governance at the national level. For matters and issues at the local level, the municipal council elections this May will be a key opportunity for citizens to be heard.

The United States similarly welcomes the reports of progress on legislation for the media and the registration of associations, societies, and non-governmental organizations. Such progress will strengthen Qatar’s civil society. It will help promote transparency and accountability.

His Highness the Amir and his government know that resource wealth can be squandered, it can even destabilize a country, unless a country’s citizens understand, debate, and participate in the fundamental decisions that affect their lives and the lives of their children. Secretary Clinton noted that the citizens of the Middle East “are demanding reform to make their governments more effective, more responsive, and more open.” Qatar’s leaders need no convincing on this account, and they have been proactive in personally reaching out to their people to understand and respond to their needs and concerns.

“The Middle East is brimming with talent,” Secretary Clinton said recently. “It is blessed with resources, enriched by strong traditions of faith and family. This rising generation of young people has the potential to achieve so much, and we need to give them the chance to do so.” Qatar’s leadership has an advanced understanding of this truth, and the United States welcomes the commitment by the leaders of Qatar to the elections and reforms that will fulfill the democratic promise of Qatar’s visionary Constitution.


تحدت وزيرة الخارجية الأمريكية هيلاري كلينتون في منتدى المستقبل الذي عقد في الدوحة منذ أقل من شهرين الزعماء السياسيين في المنطقة والمجتمع المدني ومجتمع الأعمال بالمضي إلى ما هو أبعد من الشعارات. هذا ودعت إلى “رؤية حقيقية لمستقبل (المنطقة) تنبع من كل منكم، ومن الحكومات التي يجب عليها تنفيذ وعودها، ومن المجتمع المدني وروّاد الأعمال الذين ينبغي عليهم بناء شعوبهم، وبالطبع من الشعوب أنفسها”.

وفي قطر، نرى ثمار النجاح التي تؤتي أكلها بالطبع من تفاني قيادة الدولة في بناء مستقبل راسخ لها؛ وهو مستقبل قائم على تعليم الأفراد ومحاربة الفساد وإفساح المجال أمام عقد مناقشات علنية للأفكار، وكذلك إعطاء المواطنين الفرصة للتعبير عن آرائهم فيما يتعلق بشؤون البلاد.

هذا وتثني حكومة الولايات المتحدة على سموه لما قام به من المضي قدمًا في إجراء الانتخابات المنصوص عليها في دستور دولة قطر. كما نطري على الإعلان الأخير لسعادة رئيس الوزراء حول انتخابات مجلس الشورى. وستكون هذه الانتخابات خطوة هامة إلى الأمام لدولة قطر، كما ستساعد على جعل قطر نموذجًا إقليميًا بإعطاء المواطنين صوتًا مؤثرًا في الحكم على المستوى الوطني. وفيما يتعلق بالأمور والقضايا المحلية، فستكون انتخابات المجالس البلدية التي ستجري في مايو/أيار القادم فرصة هامة لسماع أصوات المواطنين.

ترحب الولايات المتحدة كذلك بالتقارير التي تتحدث عن تقدم في التشريعات بشأن الإعلام وتسجيل المؤسسات والجمعيات والمنظمات غير الحكومية. إن هكذا تقدم سيقوي المجتمع المدني القطري ويساعد في تطوير الشفافية والمحاسبة.

إن سمو الأمير وحكومته يعلمان أن مصادر الثروة يمكن تبديدها ومن الممكن كذلك أن تقوض الثروة استقرار البلد ما لم يتفهم مواطنوه القرارات الجوهرية التي تؤثر في حياتهم وحياة أبنائهم ويناقشوها ويشاركوا فيها. لقد ذكرت وزيرة الخارجية الأمريكية كلينتون أن مواطني الشرق الأوسط “يطالبون بالإصلاح من أجل جعل حكوماتهم أكثر فعالية واستجابة وانفتاحا”. إن قادة قطر ليسو بحاجة لإقناعٍ في هذا الصدد, لقد كانوا وما يزالون سباقين في التواصل مع شعوبهم لفهم حاجاتهم وهواجسهم والاستجابة لها.

وقالت وزيرة الخارجية الأمريكية كلينتون مؤخرا: “إن الشرق الأوسط يعج بالموهوبين”. وأضافت: “إنه زاخر بالموارد وغني بتقاليد قوية في المعتقد والعائلة. إن هذا الجيل الصاعد من الشباب يملك الإمكانيات لتحقيق الكثير وإننا بحاجة لإعطائهم الفرصة لتحقيق ذلك”. إن القيادة القطرية لديها فهم أوسع لهذه الحقيقة, وترحب الولايات المتحدة بالتزام قادة قطر بالانتخابات والإصلاحات وفاءً للوعود الديمقراطية التي يستشرفها دستور قطر.